Ελληνικά | English| Shqip

Η ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης είναι γεγονός


20-11-2013

Αρχίζει να λειτουργεί σε δύο εβδομάδες από το δήμο της Αθήνας, ακολουθεί πριν το τέλος του χρόνου ο δήμος της Θεσσαλονίκης και μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου 2014 θα επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας, το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης. Το νέο σύστημα που υλοποίησε το ΤΕΕ στο πλαίσιο του έργου της "Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», εξασφαλίζει και απλοποιεί την διαδικασία για την έκδοση της αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την Ταυτότητα του Κτιρίου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή στην τομέα της παραγωγής έργων στη χώρα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται: Διαφάνεια σε έναν τομέα, ο οποίος συστηματικά κατά το παρελθόν έχει διασυρθεί και εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Επίσης επιτυγχάνεται θεαματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης. Το νέο σύστημα τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αποτελεί άλλη μια έμπρακτη απόδειξη στήριξης από το ΤΕΕ της Δημόσιας Διοίκησης, των Υπηρεσιών Δόμησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια εποχή που υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας

To υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας. Στόχος είναι οι 10.000 γεωτρήσεις που εκτιμάται ότι λειτουργούν στη χώρα. Επιχειρείται να μπει τέλος στις παράνομες και αυθαίρετες γεωτρήσεις, ενώ διαγράφεται προοπτική τιμολόγηση του νερού άρδευσης στο μέλλον. Πλέον, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται σε όλα τα συμβόλαια, αλλά και στα ιδιωτικό συμφωνητικά για μίσθωση ακινήτων στα οποία λειτουργεί γεώτρηση θα πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός εγγραφής της γεώτρησης στο Εθνικό Μητρώο. Και για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρω. Παράλληλα όλες οι γεωτρήσεις που έχουν λάβει άδεια πριν από το 2005 αλλά και αυτές που λειτουργούν χωρίς άδεια το ίδιο διάστημα, θα πρέπει μέχρι τις 15 Μαΐου 2014 να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο μέσω του Δήμου. Και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια έως το τέλος του ερχομένου Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Μητρώο είναι ηλεκτρονικό και τηρείται στην Γενική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικων δεδομένων.








24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012